• Výpredaj
  • Vypredané
Euromince mince 10 Euro Slovensko 2011 - Memorandum národa slovensk...
search

10 Euro Slovensko 2011 - Memorandum národa slovenského (BU bez letáku)

25,00 €   s DPH
Množstvo
Vypredané

V dňoch 6. – 7. júna 1861 sa v Turčianskom Svätom Martine konalo Slovenské národné zhromaždenie, fórum zástupcov slovenských miest a obcí, ktoré prijalo politický program s názvom Memorandum národa slovenského. Dokument definoval požiadavky Slovákov na uznanie národnej svojbytnosti v štátoprávnej, politickej, kultúrnej a jazykovej oblasti v rámci viacnárodného Uhorska. Jeho hlavným tvorcom bol Štefan Marko Daxner. Zhromaždenie zvolilo Stály národný výbor na čele s Jánom Franciscim, ktorého úlohou bolo presadzovať prijaté uznesenia do života.

Memorandum patrí k najvýznamnejším dokumentom národnoemancipačných snáh Slovákov. Vyjadrilo princípy národnej identity a myšlienku rovnoprávnosti, ktoré tvorili základnú platformu slovenskej politiky v prístupe k riešeniu národnej otázky až do rozpadu Rakúsko-Uhorska v roku 1918.

Lícna strana:
Na líci mince je v hornej časti mincového poľa zobrazený štylizovaný strom lipy s trikolórou v tvare trojvršia. Nad ňou je vľavo zobrazený kostol ako symbol kresťanstva a vpravo vrch Kriváň ako symbol ochrany slobody a svojbytnosti slovenského národa. Štátny znak Slovenskej republiky je umiestnený v strede mincového poľa. Pod ním je označenie nominálnej hodnoty 10 EURO a letopočet 2011. Názov štátu SLOVENSKO je v opise pri spodnom okraji mince. Štylizované iniciálky mien a priezvisk spoluautorov výtvarného návrhu lícnej strany mince Mgr. art. Andrey Rolkovej AR a Pavla Károlyho PK sú umiestnené pri ľavom a pravom okraji v spodnom pruhu trikolóry.

Rubová strana:
Na rube mince je v spodnej časti mincového poľa zobrazená skupina účastníkov Slovenského národného zhromaždenia v Turčianskom Svätom Martine, ktoré prijalo Memorandum národa slovenského. V hornej časti je zobrazené priečelie evanjelického kostola s lipami, pri ktorých sa zhromaždenie konalo. Kostol je výtvarne doplnený dvojkrížom na trojvrší, ako symbolom Slovenska. Letopočet 1861 a nápis MEMORANDUM NÁRODA SLOVENSKÉHO sú umiestnené vo vnútri trikolóry. Značka Mincovne Kremnica MK je vľavo a štylizované iniciálky mena a priezviska autorky výtvarného návrhu rubovej strany mince Márie Poldaufovej MP sú vpravo od zhromaždenia.

Tabuľka vlastností

Nominálna hodnota
10 Euro
Krajina
Slovensko
Rok
2011
Náklad
9.500
Kvalita
BU
Prevedenie
Ag 900/1000
Hmotnosť
18 g
Balenie
Kapsula
Iné
34 mm
Dátum emisie
17.5.2011
Mincovňa
Mincovňa Kremnica (Slovensko)
Komentáre (0)
Na tento produkt momentálne nie je pridaná žiadna recenzia.