• Vypredané
Euromince mince 10 Euro Slovensko 2012 - Majster Pavol z Levoče (BU)
search

10 Euro Slovensko 2012 - Majster Pavol z Levoče (BU)

28,50 €   s DPH
Množstvo
Vypredané

Majster Pavol z Levoče, spišský rezbár na začiatku 16. storočia, patrí k najvýznamnejším stredoeurópskym rezbárom. Vo svojej tvorbe nadviazal na tradície neskorogotického sochárstva. Jeho dielo je obdivuhodné kvalitou i rozsahom a zaraďuje sa medzi najhodnotnejšie stredoveké pamiatky na území Slovenska. Je autorom monumentálneho hlavného oltára Kostola sv. Jakuba v Levoči a ďalších diel, ktoré prispeli k tomu, že mesto sa stalo súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Krídlové oltáre z jeho dielne možno tiež obdivovať v kostoloch v Sabinove, Lipanoch či v Banskej Bystrici. Tieto oltáre predstavujú náročné architektúry s množstvom fiál a ornamentov a integrujú v sebe sochy aj tabuľové maľby. Skulptúry sa vyznačujú teatrálne štylizovanými drapériami pozlátených plášťov, ich tváre lemované kučeravými vlasmi sú idealizované. Napriek gotickej štylizácii však viaceré postavy, najmä krucifixy v Bardejove, Kežmarku, Spišskej Novej Vsi a Spišských Vlachoch, už prezrádzajú neobvyklú znalosť anatómie. Spolu s ornamentmi na niektorých oltároch tým do umenia Majstra Pavla preniká renesancia.

Lícna strana:
Na líci mince dominuje detail Panny Márie zo súsošia Narodenia vo farskom Kostole sv. Jakuba v Levoči na pozadí gotického oblúka a ornamentálnych prvkov z oltárov Pavlovej dielne. V pravej časti mincového poľa je štátny znak Slovenskej republiky, nad ním letopočet 2012. Názov štátu SLOVENSKO je v opise pri pravom okraji mince. V ľavej časti mincového poľa sa nachádza značka spoločného európskeho programu strieborných mincí (European Silver Programme) znázorňujúca európsku hviezdu a symbol eura. Štylizované iniciálky mena a priezviska autorky výtvarného návrhu mince Márie Poldaufovej MP a značka Mincovne Kremnica sú umiestnené pri jej ľavom okraji.

Rubová strana:
Na rube mince dominuje detail postavy apoštola z predely hlavného oltára farského Kostola sv. Jakuba v Levoči na pozadí gotického oblúka. Pri ľavom okraji mince je v opise v dvoch riadkoch nápis MAJSTER PAVOL Z LEVOČE. V pravej časti mincového poľa je medzi ornamentálnymi prvkami označenie nominálnej hodnoty mince 10 EURO.

Tabuľka vlastností

Nominálna hodnota
10 Euro
Krajina
Slovensko
Rok
2012
Náklad
7.400
Kvalita
BU
Prevedenie
Ag 900/1000
Hmotnosť
18 g
Balenie
Kapsula
Iné
34 mm
Dátum emisie
24. 5. 2012
Mincovňa
Mincovňa Kremnica (Slovensko)
Komentáre (0)
Na tento produkt momentálne nie je pridaná žiadna recenzia.