• Vypredané
Euromince mince 20 Euro Slovensko 2010 - Národný park Poloniny (far...
search
  • Euromince mince 20 Euro Slovensko 2010 - Národný park Poloniny (far...
  • Euromince mince 20 Euro Slovensko 2010 - Národný park Poloniny (far...

20 Euro Slovensko 2010 - Národný park Poloniny (farebná BU)

69,00 €   s DPH

Oficiálna stránka NBS

Minca je dodatočne farebne upravená

Množstvo
Produkt už nie je dostupný k predaju.

Ochrana prírody a krajiny - Národný park Poloniny

Národný park Poloniny sa nachádza na východnom Slovensku v miestach, kde sa stretávajú hranice troch krajín - Slovenska, Poľska a  Ukrajiny. Je pomenovaný podľa vysokohorských lúk na hlavných hrebeňoch Bukovských vrchov - polonín. Bol vyhlásený 1. októbra 1997. Rozprestiera sa na území s výmerou 29 805 ha a ochranné pásmo má 10 973 ha.

V národnom parku sa nachádza najväčší komplex pralesov na Slovensku. Až 80 percent jeho plochy zaberajú lesné ekosystémy, predovšetkým bukové a jedľovo-bukové lesy. Je domovom mnohých vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Z ohrozených druhov vtákov tu hniezdia haja červená, sokol sťahovavý, hadiar krátkoprstý a orol skalný. Z veľkých šeliem tu žije medveď hnedý, rys ostrovid, mačka divá, vlk dravý. Je jediným územím na Slovensku, kde vo voľnej prírode žije zubor hrivnatý. Z flóry sú zaujímavé najmä východokarpatské endemity - iskerník karpatský, čemerica purpurová, zvonček jedľový, klinček bradatý nakopený a iné.

Lícna strana:
Na líci mince je v hornej polovici zobrazená časť typického krajinného motívu z Národného parku Poloniny. Pod ním sú kvety čemerice purpurovej. Pri hornom okraji mince je v opise názov štátu SLOVENSKO. V spodnej časti je umiestnený štátny znak Slovenskej republiky a vľavo od neho letopočet 2010.

Rubová strana:
Na rube mince je zobrazená dvojica vlkov dravých v kompozícii s časťou padnutého stromu. Pri hornom okraji je v opise nápis NÁRODNÝ PARK, pri spodnom okraji je v opise nápis POLONINY. V hornej časti mince vpravo je nominálna hodnota 20 EURO. Značka Mincovne Kremnica MK medzi dvoma razidlami a štylizované iniciálky mena a priezviska autora výtvarného návrhu mince Karola Lička sú pri pravom okraji mince.

Tabuľka vlastností

Nominálna hodnota
20 Euro
Krajina
Slovensko
Rok
2010
Kvalita
BU
Prevedenie
Farebné (vnútorná časť národnej strany farebne zvýraznená)
Hmotnosť
33,63 g
Balenie
Kapsula
Iné
40 mm
Dátum emisie
29.9.2009
Mincovňa
Mincovňa Kremnica (Slovensko)
Komentáre (0)
Na tento produkt momentálne nie je pridaná žiadna recenzia.