• Vypredané
Euromince mince 20 Euro Slovensko 2011 - Trnava (BU)
search

20 Euro Slovensko 2011 - Trnava (BU)

55,00 €   s DPH
Množstvo
Vypredané

Trnava patrí k najvýznamnejším mestám Slovenska. Vyznačuje sa bohatou históriou a množstvom architektonických skvostov, ku ktorým patria predovšetkým cenné cirkevné pamiatky. Historická zástavba má korene v starších osadách, ležiacich na križovatke starých obchodných ciest. Prvýkrát sa sídlo spomína v listine ostrihomského arcibiskupa z roku 1211. Prosperujúce trhové miesto dostalo výsady slobodného kráľovského mesta od kráľa Bela IV. v roku 1238, vďaka čomu je pokladané za najstaršie doložené kráľovské mesto na území Slovenska. V 16. storočí prevzala Trnava na 150 rokov úlohy cirkevného a kultúrneho centra krajiny, pretože južné časti Uhorska ohrozovali a okupovali Turci. Roku 1543 sa sem presídlil ostrihomský prímas a zasadali tu cirkevné synody. Vďaka tejto skutočnosti a množstvu kostolov na jej území dostala prívlastok „slovenský Rím“. Kardinál Peter Pázmány založil v meste v roku 1635 univerzitu a Trnava sa stala i centrom najvyššieho vzdelávania. Jej historické jadro bolo v roku 1987 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

Lícna strana:
Na líci mince je zobrazená historická veduta Trnavskej univerzity s univerzitným Katedrálnym chrámom sv. Jána Krstiteľa. Štátny znak Slovenskej republiky je v spodnej časti mincového poľa. Vedľa neho je názov štátu SLOVENSKO, pod ktorým sú dve vodorovné linky a letopočet 2011.

Rubová strana:
Na rube mince je kompozícia vytvorená z významných trnavských architektonických pamiatok – synagógy, Kostola sv. Anny, Kostola Nanebovzatia Panny Márie, Kostola sv. Jakuba, Baziliky sv. Mikuláša, mestskej veže, Kostola Najsvätejšej Trojice, Kostola sv. Jozefa a veže mestských hradieb. Kompozícia je doplnená zobrazením Panny Márie Trnavskej. V hornej časti mincového poľa je v dvoch riadkoch text TRNAVA PAMIATKOVÁ REZERVÁCIA, pod ktorým sú dve vodorovné linky a označenie nominálnej hodnoty 20 EURO. Štylizované iniciálky mena a priezviska autora výtvarného návrhu mince Mgr. art. Romana Lugára a značka Mincovne Kremnica sú vsadené do zobrazenia veže pri spodnom okraji mince.

Tabuľka vlastností

Nominálna hodnota
20 Euro
Krajina
Slovensko
Rok
2011
Náklad
8.150
Kvalita
BU
Prevedenie
Ag 925
Hmotnosť
33,63 g
Balenie
Kapsula
Iné
40 mm
Dátum emisie
27.9.2011
Mincovňa
Mincovňa Kremnica (Slovensko)
Komentáre (0)
Na tento produkt momentálne nie je pridaná žiadna recenzia.