• Vypredané
Euromince mince 2 Euro Belgicko 2021 - V. Karol (Proof)
search

2 Euro Belgicko 2021 - V. Karol (Proof)

28,90 €   s DPH
Množstvo
Vypredané

Cisár Karol V. (1500 — 1558) patril do rodu Habsburgovcov. Mladý princ sa stal jedným z najväčších vládcov všetkých čias. V pätnástich rokoch sa stal lordom Holandska, o rok neskôr už bol kráľom Španielska a nemal 20 rokov, keď sa stal cisárom Svätej ríše rímskej. Vďaka sobášu s Izabelou Portugalskou mal po svojom boku mocného spojenca a získal obrovské časti novoobjavenej Ameriky.
 
Ako sa na skutočného cisára patrí, Charlemagne prirodzene túži po vlastnej minci, ktorá nesie jeho meno. A tak sa v roku 1521 objavil zlatý gulden Carolus, neskôr v roku 1540 aj strieborný Carolus. Po abdikácii Karla v roku 1566 sa jeho minca prestala raziť. Pojdem gulden (carolus) však zostal naďalej ako výraz a účtovná jednotka.

Na minci je zobrazená busta cisára Karola V. (Carolus V.). Nosí svoju charakteristickú zamatovú renesančnú baretku a róbu lemovanú kožušinou. Okolo krku má retiazku s klenotom Rádu zlatého rúna. Pozerá sa na zlatú mincu Carolus Gulden, ktorá oslavuje 5. storočie. Vľavo je označenie krajiny BE a rok 2021. Text: CAROLUS V. V spodnej časti je značka mincovne Holandskej kráľovskej mincovne (Mercury), značka belgického majstra mincovne (erb obce Herzele) a LL (iniciály dizajnéra Luca Luycxa).



Tabuľka vlastností

Nominálna hodnota
2 Euro
Krajina
Belgicko
Rok
2021
Náklad
5.000
Kvalita
Proof
Prevedenie
Vonkajšia časť je z mediniklu a vnútorná z niklovej mosadze
Balenie
Etui
Mincovňa
Holandská kráľovská mincovňa
Komentáre (0)
Na tento produkt momentálne nie je pridaná žiadna recenzia.