Euromince mince 10 Euro Belgicko 2022 - Hrob neznámeho vojaka (Proof)
search
  • Euromince mince 10 Euro Belgicko 2022 - Hrob neznámeho vojaka (Proof)
  • Euromince mince 10 Euro Belgicko 2022 - Hrob neznámeho vojaka (Proof)

10 Euro Belgicko 2022 - Hrob neznámeho vojaka (Proof)

54,50 €   s DPH
Množstvo
Posledné kusy na sklade

Cisár Karol V. (1500 — 1558) patril do rodu Habsburgovcov. Počas jeho vlády sa jeho ríša rozrástla na najväčšiu európsku ríšu od čias Karola Veľkého. Zahŕňal všetky holandské provincie, Španielsko a Svätú rímsku ríšu. Zároveň jeho vláda riadila prechod zo stredoveku do novoveku.

Strieborný gulden (Carolus d'argent) bol platný od roku 1540 a mal rovnakú hodnotu ako zlatý gulden (Carolus d'or), a to 20 stuiverov. Po abdikácii Karola V. sa naďalej používal názov „Carolus guilder“, neskôr to skrátili na gulden.

Na averze mince je zobrazená busta korunovaného cisára Karola V. s bradou v brnení, ktoré sa pozerá doprava. Na jeho ramene vidíte hlavu leva, na hrudi Rád zlatého rúna. Text: CAROLUS DG ROM IMP HISPREX ● DVX BVRGCF. Vysvetlenie: Karol Veľký z Božej milosti, cisár Rímskej ríše, španielsky kráľ, burgundský vojvoda, gróf z Flámska. Toto zloženie je totožné s originálnym strieborným Carolus Gulden 1540-1548.

Na rube je nad kvetinovým krížom zobrazený korunovaný erb habsburského Holandska. V smere hodinových ručičiek je na erbe znázornené Rakúsko, Nové Burgundsko, Brabantsko, Staré Burgundsko s Flámskom v strede. Text: DA MIHI ● VIRTVTE ● CO ● HOST ● ES TVOS. Vysvetlenie: Daj mi silu proti svojim nepriateľom. Nemôže chýbať ani označenie krajiny BE, rok 2021, značka mincovne Kráľovskej holandskej mincovne (Mercury), značku belgického majstra mincovne (erb obce Herzele) a nápis 10 EURO.

Tabuľka vlastností

Nominálna hodnota
10 Euro
Krajina
Belgicko
Rok
2022
Náklad
5.000
Kvalita
Proof
Prevedenie
Ag
Hmotnosť
18,75 g
Balenie
Etui
Iné
33 mm
Mincovňa
Holandská kráľovská mincovňa
Komentáre (0)
Na tento produkt momentálne nie je pridaná žiadna recenzia.